Logo Logo
Jaký je rozdíl mezi jasmínovou a basmati rýží?
  • 28.02.2018
  • jasmínová rýže, basmati rýže

Obě rýže, jak jasmínová tak basmati, jsou aromatické odrůdy, které tvoří skvělou alternativu k běžné dlouhozrnné bílé rýži. Rýže najdete běžně používané v řadě jídle ve vietnamské kuchyni, ale i v kuchyních dalších asijských států Středního východu.

Přestože spousta lidí jasmínovou a basmati rýži zaměňují, existují určité rozdíly mezi těmito dvěma druhy rýže, o kterých byste měli vědět.

Jasmínová rýže

Jasmínová dlouhozrnná rýže je původem z Thajska a je běžně používána v jihovýchodní asijské kuchyni. Jedná se o dlouhozrnnou odrůdu rýže, která má jemné květinové aroma a měkkou lepkavou texturu při vaření. Zrna jsou kratší a tenší než u basmati rýže.

Před vařením je důležité důkladně propláchnout rýži a odstranit prach a přebytečný škrob.

Jasmínová rýže je tradičně vařená v páře nebo pomocí absorpčních metody, což jednoduše znamená, že je vařena v nadměrném množství vody, která je rýži zcela absorbována.

Výhoda: Celá rodina si ji zamiluje díky její významné chuti.

Nevýhoda: Jakmile si zvyknete na jasmínovou rýži, ostatní rýže běžně dostupné v obchodech vám přestanou chutnat.

KOUPIT RÝŽI VÝHODNĚ

Basmati rýže

Basmati rýže pochází z podhůří Himalájí v severní Indii a Pákistánu. Existují odrůdy pěstované ve spojených státech amerických, ale ty nejsou tak kvalitní jako dřívě zmiňované asijské odrůdy. Jedná se o dlouhozrnnou odrůdu běžně používanou v kuchyních Středního východu, ale i Indické  a Perské kuchyni. Basmati rýže je dostupná ve většině obchodech v bílé a hnědé variantě.

Basmati rýže musí být namočená nejméně 30 minut před vařením. To zapříčíni absorbování vody do zrn a rýže se během vaření nebude lámat. Basmati rýže se vaří tradičně ve vodě.

KOUPIT RÝŽI NEJLEVNĚJI ZDE