Obě rýže, jak jasmínová tak basmati, jsou aromatické odrůdy, které tvoří skvělou alternativu k běžné dlouhozrnné bílé rýži. Rýže najdete běžně používané v řadě jídle ve vietnamské kuchyni, ale i v kuchyních dalších asijských států Středního východu.
Přestože spousta lidí jasmínovou a basmati rýži zaměňují, existují určité rozdíly mezi těmito dvěma druhy rýže, o kterých byste měli vědět.
Jasmínová dlouhozrnná rýže je původem z Thajska a je běžně používána v jihovýchodní asijské kuchyni. Jedná se o dlouhozrnnou odrůdu rýže, která má jemné květinové aroma a měkkou lepkavou texturu při vaření. Zrna jsou kratší a tenší než u basmati rýže.
Před vařením je důležité důkladně propláchnout rýži a odstranit prach a přebytečný škrob.
Jasmínová rýže je tradičně vařená v páře nebo pomocí absorpčních metody, což jednoduše znamená, že je vařena v nadměrném množství vody, která je rýži zcela absorbována.
Výhoda: Celá rodina si ji zamiluje díky její významné chuti.
Nevýhoda: Jakmile si zvyknete na jasmínovou rýži, ostatní rýže běžně dostupné v obchodech vám přestanou chutnat.
Basmati rýže pochází z podhůří Himalájí v severní Indii a Pákistánu. Existují odrůdy pěstované ve spojených státech amerických, ale ty nejsou tak kvalitní jako dřívě zmiňované asijské odrůdy. Jedná se o dlouhozrnnou odrůdu běžně používanou v kuchyních Středního východu, ale i Indické a Perské kuchyni. Basmati rýže je dostupná ve většině obchodech v bílé a hnědé variantě.
Basmati rýže musí být namočená nejméně 30 minut před vařením. To zapříčíni absorbování vody do zrn a rýže se během vaření nebude lámat. Basmati rýže se vaří tradičně ve vodě.