Čas přípravy: 20 minut
Čas vaření: 30 minut
Celkový čas: 50 minut
Tento recept slouží pro 8 - 10 rolek (záleží na velikosti)
Název bò bía je něco jako vietnamská adaptace čínských jarních rolek. Tato dvě jídla jsou krapet odlišná. Je pravděpodobné, že vietnamské jarmí rolky byly přizpůsobeny vietnamamci a suroviny byly nahrazeny tím, co bylo k dispozici.
První zaznamenaná změna byla v tom, že Vietnamci užívají pro zabalení rýžový papír namísto pšeničného. Další změny zahrnují omáčku a odstranění přísad jako jsou zelené fazole, fazolové klíčky a sladké brambory. Čínské jarmí rolky mají i smažené variace.
Vietnamské rolky jsou čerstvý typ jarních rolek zabalených se zeleinou. Navzdory tomu, že obsahují klobásy, jsou tyto rolky poměrné lehké, takže jich můžete sníst tuny! Nebo je můžete jíst jako lehkou svačinku. Typicky nejsou servírovány jako plnohodnotné jídlo, ale pokud si dáte 3 - 4, můžete zapomenout na to, že sníte něco dalšího.
Začnětě sušenými krevetami, protože to trvá nejdéle. Typickým způsobem, jak je použít, je namočit krevety ve vodě. Trvá to přibližně dvě hodiny (je jedno jestli teplá nebo studená voda). Nebo můžete krevety namočit přes noc. Poté je vymačkejte, ať se těžce nežvýkají.
Dalším krokem je oloupání mrkve a celeru. Přidejte sůl a vodu, přiveďte ji k varu a poté na mírném ohni nechejte okolo 15 minut. Zelenina musí změknout, ale i přesto musí zůstat křupavá.
Mezitím ušlehejte vejce s trochou soli a kořením. Nahřejte pánev a pokryjte ji tenkou vrstvou vajec. Potřebujete tak tenkou vrstvu, aby nebylo nutné vejce otáčet. Poté omeletu zamotejte a nařežte na pásečky.
Klobásu nahrájejte na malé kousky. Osmažte na mírném ohni a otáčejte, dokud nezhnědnou po obou stranách. Klobásky mají v sobě hodně tuku, takže při převaření se mohou svraštit. K udržení tvaru klobásky ji můžeme i vařit nebo péct.
Omyjte a usušte mátu a salát.
Do rolky začnětě vkládat mátu, malým kouskem hlávkového salátu pokryjte celou délku. Přidejte mrkev, vejce, krevety a klobásu. Naplňte tak, aby bylo možno pěkně zarolovat. S menším rýžovým papírem (22 cm) je občas těžší zarolovat. Pro lepší zarolování použijte větší rýžový papír nebo udělejte rolky o centimetr kratší.
Omáčka na namáčení (recept níže) má na povrchu rozdrcené arašídy.
Na vrch použijte sambalovou chilli pastu. Pokud ji máte raději krémovější, stačí přidat arašídové máslo a konzistenci upravíte přidáním vody.
3-4 lžíce sušených krevet
200g celeru
1 menší mrkev
2 lžičky soli
3 klobásky
2 větší vejce
2-3 listy listového salátu
1 balení rýžového papíru (bánh tráng - na obrázcích použit 22 cm)
1 jemně nasekaný česnek
½ lžičky oleje
2 lžíce hoisin omáčky
2 lžíce vody (možno přidat nebo ubrat pro požadovanou tvrdost)
1 lžička cukru
nadrcené arašídy
Sambalová chilli pasta
Po dobu 2 hodin nechte namočené sušené krevety do teplé vody nebo přes noc v lednici
Ostrouhejte mrkev a celer, přidejte do hrnce s dvěmi lžíčkami soli a 1 hrnkem vody. Přiveďte k varu na silném ohni a poté ztlumte na co nejmenší plamen a při mírném vaření nechte přibližně 15 minut do té doby, než nezměknou, ale budou stále křupavé
Rozmíchejte vejce. Udělejte tenkou omeletu na střední teplotě na pánvi (rozdělte na dvě pokud bude potřeba). Zarolujte a nařežte na pásečky.
Nakrájejte klobásky a osmahněte na pánvi do hněda
Umyjte a připravte zeleninu
Namočte rýžový papír do talíře s teplou vodou okolo čtyř sekund aby změknul. Jakmile ho vyjmete z vody změkne více.
Přidejte trochu od každé ingredience (jak bylo popsáno a ukázáno výše)
Osmahněte česnek na pánvi s olejem tak dlouho, dokud nezačne hnědnout
Mezitím v mističce rozmíchejte hoisin omáčku, vodu a cukr
Jakmile je česnek připraven, přideje hosinovou směs do pánve a uvědtě k varu. Poté slejte z pánve, na vrch nasypejte rozdrcené arašídy a chili pastu