Logo Logo
Recept na vietnamskou nudlovou polévku s kuřecím, vepřovým a vejcem (Bún Thang)
  • 28.02.2018
  • vietnamská kuchyně, vietnamská nudlová polévka

Čas přípravy: 15 minut

Čas vaření: 30 minut

Celkový čas: 45 minut

Co je Bún Thang?

Slovo thang bývalo používáno při zmínce o severní vietnamské a čínské medicíně (thuốc bắc), obvykle uváděno jako směs sušených bylin v pytlíku. Slovo thang může znamenat něco jako "lékařský předpis", který je v kontextu vietnamského léčitelství obvykle nějakou směsí.

Lahodná polévka ze severu

Tato kuřecí polévka pochází z hlavního města Hanoje, v severní části Vietnamu. Ačkoli tato lahodná polévka je poměrně jednoduchá na přípravu a její chuť není nic neobvyklého, má reputaci jako velmi oblíbená.

Ovšem "správnou cestou" jak uvařit polévku je použití druhu kuřat, které zde ani nezískáte. Pokud neznáte někoho, kdo kuřata chová.

Kuřata musí být přibližně 6 měsíců stará

Jaký nastává problém s požadavkem na výběr kuřete? Říká se tomu gà mái dầu což značí slepice velmi specifického věku. Přesný věk mi není znám, ale nejcenější jsou ty, které poprvé snesou vejce. Starší slepice mají tvrdší maso, zatímco ty, co ještě vejce nesnesly, jsou příliš mladé.

Můžeme však použít bězně dostupná kuřata (gà chạy, nebo gà đi bộ).

Trochu vybíravé, že?

Extrakt z brouků

Poslední přísadou, která se přidává těsně před jídlem do misky, je pár kapek cà cuống. Varování pro čtenáře, než začnete googlovat, cà cuống je opravdu extrakt z brouků. Přesněji je to typ extrahovaného feromonu z brouků.

Většina lahviček pochází z Thajska. Kuchyně obsahující brouky jsou v této lokalitě běžné, takže tito brouci nejsou používání pouze pro jejich feromony.

Dá se sehnat i imitace výtažku, protože originální výtažek je těžko k dostání.

Ingredience

Druh polévky uvedený v tomto receptu je s hodně masem oproti těm polévkám, na které můžete být zvyklý.

  • 1 půl kilový sáček rýžových nudlí (vermicelli), středně nebo tenké tloušťky.

Vývar

  • 1 téměř kilové kuře

  • 1 střední cibule, rozřízlá na poloviny

  • 2 lžíce sušených krevet

  • ¼ lžičky glutamátu sodného

  • 1 lžíce rybí omáčky (volitelné)

  • Voda, dost na pokrytí kuřete (8 - 12 hrnků)

  • Sůl na ochucení

Základ polévky

  • Drcené (natrhané, nařezané) kuře (z kuřete použitého pro vývar)

  • 4 velká vejce osmažená na tenko

  • 200g vepřové klobásy

Bilinky a obloha

  • Jarní cibulka, nahrubo nakrájená

  • Koriandr, nahrubo nakrájený

  • Vietnamský koriand (rau răm)

  • Červená cibule, tenké plátky

  • Smažené šalotky (volitelné)

  • Pasta z krevet (volitelné)

  • Extrakt z brouků (Ca cuong - volitelné)

  • Thajské chilli (volitelné)

Postup

  1. Dejte kuře a všechny ingredience pro vývar do hrnce, vyjma soli. Přiveďte k varu, poté vařte okolo 15-20 minut, dokud není kuře uvařeno. Ochuťte solí. Odeberte cibuli.

  2. Mezitím připravte vejce. Rozbijte vejce do misky a přidejte 1-2 lžíce vody k zjemnění. Lehce naolejujte pánev a nalejte jen tolik vajec, abyste vytvořili tenkou vrstvu. Snažte se omelety udělat co nejtenší, abyste nemuseli otáčet. Udělejte jich tolik, kolik Vám porce vajec dovolí. Poté všechny omeletky dejte na sebe, zamotejte a nakrájejte na proužky.

  3. Jakmile je kuře zcela uvařeno, vyndejte jej z vývaru. Počkejte, dokud nezchladne, poté nadrťte (nakouskujte). Nakrájejte klobásu na plátky o přibližné velikosti masa a vajec.

  4. Dle libosti jemně osmažte nebo více osmažte šalotky, pokud je chcete použít.

  5. Připravte rýžové nudle dle návodu na obalu.

  6. Připravte si misky (talíře). Přidejte nudle, základ (maso, vejce, klobásu), bilinky, oblohu, vývar, a nakonec pár kapek extraktu z brouků (pokud seženete) a servírujte.