Logo Logo
Vietnamská kuchyně (Ẩm thực Việt Nam)
  • 28.02.2018
  • vietnamská kuchyně, ingredience, rýže, koření, omáčky, nudle, těstoviny

Vietnamská kuchyně patří mezi významné částí vietnamské kultury. Vietnamské jídlo znamená pro Vietnamce příležitost trávit čas společně s rodinou a představuje hlavní prvek oslav a svátků.

Potraviny používané ve vietnamské kuchyni v sobě odrážejí polohu země a místní klima. Mezi hlavní a nejdůležitější surovinu patří rýže, která je pěstována na vodních polích v celém Vietnamu. Rýže je součástí každodenní stravy a vyrábí se z ních spousta dalších jídel, například nudle, rýžový papír nebo koláče.

Tradiční vietnamské stolování

Obrázek znázorňuje tradiční vietnamské stolování.

Vietnamské pokromy se skládají jak ze spousty rozmanitých druhů masa, tak vegetariánských budhistických pokrmů ze zeleniny a bylin. Stejně jako v české kuchyni se potraviny připravují smažením, vařením a dušením. Kuchaři se snaží zachovat co nejpřesnější a nejčerstvějí chuť jídla. Vietnamská kuchyně patří mezi nejzdravější kuchyně na světě. Většina pokrmů je bezlepková strava.

Techniky Vaření

  • Chiên, Rán: smažená jídla.

  • Xào: smažení na menším množství oleje za stálého míchání.

  • Kho: dušená jídla.

  • Hầm: pomalé a dlouhé vaření s množstvím koření a dalšími ingrediencemi.

  • Rim: dušení (voda se obvykle přímo nevaří).

  • Luộc: jídla vařená ve vodě.

  • Hấp: jídla připravovaná v páře.

  • Om: vaření v keramickém hrnci.

  • Gỏi: saláty.

  • Nướng: grilování.

  • Rô ti: opekání a následné dušení jídla.

  • Cháo: rýžová kaše.

  • Quay: pečená jídla.

  • Súp: polévky.

  • Cà ri: kari.

  • Cuốn: různé ingredience zabalené v rýžovém papíře.