Logo Logo
Vietnamský koriandr (persicaria odorata)
  • 28.02.2018
  • vietnamská kuchyně, Vietnamský koriandr

V české republice a celkově i v Evropě je vietnamský koriand, také označován jako pálivá máta, téměř něznámá bylinka. Do asijských pokrmů s přidává z důvodů své pikantnosti díky které dodává nezaměnitelnou pikantní chuť.

Charakteristika

Vietnamský koriand se chutí podobá nám známému koriandu, avšak správný botanický název je rdesno vonné (persicaria odorata). Vietnamský koriandr nese přezdívků "pálivá máta" a to díky jeho chuti, která je lehce citrusová s pikantním dozvukem. Z názvu je patrné, že bylinka pochází z Vietnamu. Do Evropy se dostala díky vietnamským emigrantům v polovině dvacátého století. Bylinka je rozšířená převážně v tradiční jihoasijské kuchyni.

Pěstování

Persicaria odorata se u nás pěstuje jako přenosná nebo pokojová rostlina, protože není mrazuvzdorná. Dorůstá do výšky 30 až 50 centimetrů. Prospívá v humózní půdě na slunečném i polostinném stanovišti. Od jara do podzimu ji lze pěstovat v květináči na zahradě, na zimu ji přeneseme do bytu nebo zimní zahrady. Čerstvé listy můžeme tak sklízet i přes zimu. Rostlina má ráda vlhko, a proto potřebuje pravidelnou zálivku. Vietnamský koriandr nejlépe rozmnožíte vegetativně, řízkováním nebo kořenovými výhonky.

Použití

V celé asisjké kuchyni do zeleninových salátů, které získají pikantní charakter. Může se také nakrájet na chleba s máslem. Dává se také do "Laksy" což je typická východoasijská polévka s kokosovým mlékem. Použijeme ho do rýžových pokrmů, k rybám, i pod dušené maso. Ale pozor, lístky vietnamského koriandru se zásadně nevaří, přidávají se do jídla těsně před servírováním, jinak by ztratily svou kořeněnou chuť.

Účinky

V jihovýchodní Asii se hojně přidává do všech typů jídel, protože vietnamský koriandr podporuje dobré trávení a zažívání. Působí proti zácpě a nadýmání. Bylinka má protizánětlivé a antibakteriální účinky, výluhy z rostliny působí proti svědění, zánětů na kůži nebo akné. Ve Vietnamu se traduje, že má tato bylina schopnost tlumit sexuální touhu. Proto je prý oblíbenou bylinou mnohých budhistických mnichů žijících v celibátu.