POPIS
Chorizo mix koření je kořenící směs používající se v mexické kuchyni na přípravu mexického choriza (pikantní klobása). Základem této kořenící směsi jsou chilli papričky, římský kmín a česnek.
SPECIFIKACE
Složení: mleté chilli papričky, mletý římský kmín, černý pepř, česnek, protispékavá látka E551
Hmotnost: 30 g
Země původu: USA
Vhodné k: přípravě mexických pokrmů - mexické chorizo
NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY
(Údaje pro 100 g)
Kalorie: 1712 kJ / 409 kcal
Tuky: 15 g z toho nasycené mastné kyseliny: 1,5 g
Sacharidy: 56 g z toho cukry: 9 g
Bílkoviny: 13 g
Soli: 0 g
PRAKTICKÉ RADY
Spotřebujte před datem uvedeným na obale. Skladujte v suchu.
CHORIZO
Chorizo je tradiční sušený salám/klobása pocházející ze Španělska. Hlavními složkami choriza je vepřové maso, mletá paprička a česnek. Papriku můžete zvolit sladkou nebo pálivou - chorizo bývá obecně spíš pikantní. Chilli papričky zvolte podle požadované pálivosti výsledného choriza. Ve Španělsku se používá také mletá uzená paprika (Pimentón de Vera) dodávající chorizu uzenou chuť. V Mexiku mají speciální kořenící směs na chorizo, jejímž základem je římský kmín, česnek a chilli papričky. Španělské chorizo se konzervuje sušením. Chorizo, které neprojde procesem sušení se nazývá chorizo fresco - mexické chorizo je čerstvé, šťavnaté a musí se před konzumací povařit. Chorizo se používá do pikantních pokrmů (např. fazole s chorizem) nebo na grilování.
JAK PŘIPRAVIT DOMÁCÍ MEXICKÉ CHORIZO?
0,9 kg jemně namletého vepřového masa, 4 lžíce mletého chilli koření (druh chilli zvolte podle požadované pálivosti), 2 lžíce mleté papriky, 2 lžíce sušeného oregana, špetka skořice, špetka mletého hřebíčku, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička soli, 2 stroužky čerstvého česneku (prolisovaného), 1/2 hrnku octa
Postup:1. Ve velké míse řádně promíchejte všechny ingredience.
2. Použijte do svého oblíbeného mexického receptu nebo naplňte očištěná střívka, která z obou stran zauzlujte a vytvořte klobásky. Uchovávejte v lednici a co nejdříve spotřebujte. Pokud všechno chorizo nespotřebujete, tak můžete část zamrazit pro pozdější použití.
Pozor: Mexické chorizo je třeba před konzumací uvařit! Doporučujeme chorizo osmažit na pánvi na středním plameni.
praktické rady
Druh papričky
Stupeň pálivosti [SHU]
Jalapeño
5 000
Chipotle
7 500
Serrano
20 000
Cayenne
45 000
.