POPIS
Enchilada koření je kořenící směs používající se v mexické kuchyni na přípravu omáčky Enchilada. Základem tohoto koření je cibule, česnek, chilli papričky, sůl a kuřecí bujón.
SPECIFIKACE
Složení: pšeničná mouka (lepek), chilli, jedlá sůl, kuřecí bujón (sójový lepek, extrakt z droždí, dehydrovaný sójový olej, látka zvýrazňující chuť a vůni E627, E631), česnek, cibule
Alergeny: Obsahuje lepek, sóju.
Hmotnost: 30 g
Země původu: USA
Vhodné k: přípravě mexických pokrmů - omáčky Enchilada
NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY
(Údaje pro 100 g)
Kalorie: 1398 kJ / 334kcal
Tuky: 4 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 62 g z toho cukry: 3 g
Bílkoviny: 12 g
Soli: 9 g
PRAKTICKÉ RADY
Spotřebujte před datem uvedeným na obale. Skladujte v suchu.
RECEPT NA KUŘECÍ ENCHILADAS S ČERVENOU OMÁČKOU MOLE
4 kuřecí prsa bez kostí a kůže, 4 sušené chilli papričky (bez semínek) nebo ½ lžičky pálivé papriky, 2 zralá pevná rajčata, rozkrojená, 2 lžíce rostlinného oleje nebo sádla, 1 cibuli, nakrájenou nadrobno, 2 pokrájené stroužky česneku, 3 lžíce loupaných mandlí + na ozdobu, 1 lžíci rozinek, propláchnutých, 1 lžičku sušené dobromysli (oregano), 1 lžičku mletého římského kmínu, ½ lžičky mleté skořice, sůl, kousek hořké čokolády, 4 pšeničné nebo kukuřičné tortilly, čerstvý koriandr a limetu k podávání
Postup:1. Kuřecí maso v kastrolu zalijte asi 300 ml studené vody, osolte, uveďte do varu, stáhněte plamen a přikryté dvacet minut povařte mírným varem. Během této doby maso jednou otočte. Potom ho vyjměte, vývar nechte stranou. Mezitím přelijte chilli papričky (pokud je chcete použít) vroucí vodou a nechte dvacet minut stát. Pak je jemně nasekejte nebo rozmixujte. Maso po vychladnutí natrhejte na jednotlivá vlákna. 2. Rozpalte nasucho pánev, vsypte do ní rajčata a opékejte je asi pět minut, aby začala hnědnout. Přesuňte je do mixéru. V pánvi teď rozehřejte olej nebo sádlo a osmahněte na něm cibuli, česnek a mandle. Po pěti minutách přidejte rozinky i koření a ještě dvě minuty smažte. Potom je dejte do mixéru k rajčatům, přidejte asi 100 ml kuřecího vývaru a promixujte na hustou omáčku. 3. Vlijte zpět do pánve, přidejte 350 ml vývaru i čokoládu a na mírném plameni dvacet minut duste. Tortilly prohřejte půl minuty v mikrovlnce, pak do středu navršte maso i omáčku a zarolujte. Podávejte s mandlemi, případně koriandrem. V Mexiku se k enchiladas podává i limeta. Zdroj receptu a obrázku k receptu: www. apetitonline. cz
Druh papričky
Stupeň pálivosti [SHU]
Jalapeño
5 000
Chipotle
7 500
Serrano
20 000
Cayenne
.