POPIS
Sypaný zelený čaj Detox z řady Wellness od výrobce Kusmi Tea obsahuje 250 g čajové směsi sypaného čaje v kovové dóze opatřené víčkem Čaj je v dóze hermeticky uzavřen pro zachování chuti a aroma Jedná se o čajovou směs, kterou tvoří zelený čaj, čaj maté a čaj je obohacen o aroma citronu a citronové trávy Tento čaj je perfektní pro regeneraci a detoxikaci těla Čaj můžete podávat během celého dne
SPECIFIKACE
Typ čaje: zelený
Doba louhování: 3 - 4 minuty
Teplota zalití: 90 °C
Forma: sypaný čaj
Hmotnost balení: 250 g
NÁVOD NA PŘÍPRAVU ZELENÉHO ČAJE
Na 1 šálek zeleného čaje zalijte 1 čajovou lžičku (2 - 3 g) čajové směsi vodou o teplotě 80 °C a louhujte 3 - 4 minuty
ZELENÝ ČAJ A JEHO ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Zelený čaj vzniká tak, že se čajové lístky čajovníku čínského sesbírají a krátce po otrhání jsou vystaveny vysokým teplotám (pára/sušení) Díky tomu se zabrání jejich oxidaci a zabrání se tak ztrátě síly čajových lístků Zelený čaj neprochází fermentací (kvašení) a zachová si tak své účinky
Zelený čaj má jedinečnou chuť a blahodárné účinky na zdraví Působí povzbudivě (odstraňuje únavu) V tradiční medicíně v Číně, Japonsku, Indii a v Thajsku se používal na hojení ran, snižování horečky, zástavu krvácení, snižování krevního cukru a na zlepšení trávení Jsou prokázány pozitivní účinky pití zeleného čaje na činnost srdce, prevenci srdečních onemocnění, léčbu nervového systému, oparů, akné, poruch trávení, podporu funkcí mozkové činnosti a močového ústrojí, tišení žízně, na prevenci únavy a duševní vzpruhu Zelený čaj obsahuje antioxidanty, podporuje imunitu, zlepšuje metabolismus, urychluje spalování tuků, snižuje cholesterol a je účinnou prevencí cukrovky a rakoviny Navíc má antibakteriální účinky, ničí tedy bakterie v ústní dutině a působí jako prevence proti zubnímu plaku
DRUHY ZELENÉHO ČAJE
Mezi nejznámější odrůdy zeleného čaje patří Sencha a Matcha Zelený čaj Sencha je nejrozšířenější typ japonského zeleného čaje Čajové listy, u kterých bylo napařením zabráněno oxidaci, jsou svinuty do tenkých tmavě zelených jehliček Čaj Matcha je japonský mletý čaj, který vzniká ze speciálního zeleného čaje Matcha čaj se používá především při čajových obřadech, ale také v potravinářství (barvivo zmrzlin, japonských sladkostí)
KDY A JAK ČASTO PÍT ZELENÝ ČAJ?
Doporučujeme pít zelený čaj pravidelně - nejlépe každý den Díky obsahu kofeinu není vhodné jej pít večer před spánkem
SLADIT NEBO NESLADIT ČAJ?
Čaj si nejlépe vychutnáte neslazený Jedině tak můžete vnímat naplno jeho chuť, vůni a pití čaje se pro vás stane opravdovým zážitkem plným vjemů
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ČAJE
1 Nesprávná teplota vody při zalití čaje - zelený čaj vyžaduje teplotu 80 °C, při teplotě vyšší má hořkou chuť, při příliš nízké teplotě má čaj vodovou chuť
2 Nesprávná doba louhování - zelený čaj louhujte 3 - 4 minuty, kdy se kratší doba používá pro větší množství čaje a delší pro menší množství čaje
3 Nesprávná dávka čaje - na jeden šálek zeleného čaje použijte 2 - 3 g čaje, doporučujeme přesně odvážit
ČAJ MATÉ
Čaj Maté (někdy také označovaný jako yerba maté) je oblíbený jihoamerický nápoj, který se připravuje z lístků cesmíny paraguayské (15 m vysoký stále zelený strom pěstovaný v Brazílii, Chile, Argentině) Čaj Maté obsahuje hořčík, draslík, železo, vápník, křemík, fosfor, vitamíny A, B, C, E, antioxidanty a betakaroten Povzbuzuje, podporuje funkci ledvin, působí příznivě na zažívání, zlepšuje látkovou výměnu, posiluje imunitu a snižuje…