POPIS
Chilli koření Piguen obsahuje 200 g celých sušených chilli papriček odrůdy Piguen, které patří mezi středně pálivé chilli papričky. Používají se často v mexické kuchyni. Sušené chilli papričky Piguen jsou ideální na přípravu salsy (pikantní omáčka vyrobená nejčastěji z rajčat a chilli papriček, určená pro namáčení tortill nebo chipsů, vhodná k ochucení pokrmů) a různých pálivých pokrmů. Celé sušené chilli papričky doporučujeme těsně před použitím čerstvě nadrtit v hmoždíři.
SPECIFIKACE
Složení: celé sušené chilli papričky Piguen
Stupeň pálivosti: ( 25 000 – 30 000 SHU)
Hmotnost: 200 g
Země původu: Mexiko
Vhodné k: přípravě sals a různých pálivých pokrmů
RECEPT NA CHILLI CON CARNE
1 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule (nakrájená nadrobno), 1 čerstvá červená paprika (zbavená semínek a nasekaná nadrobno), sušené chilli papričky (množství a druh zvolte podle požadované výsledné pálivosti pokrmu), 1 stroužek česneku (prolisovaný), 1 lžička sušené sladké papriky, 1 lžíce drceného kmínu, 500 g mletého hovězího masa, 300 ml vývaru, 400 g konzervovaných rajčat (nasekaných), ½ lžíce sušené majoránky, 2 čtverečky co nejkvalitnější hořké čokolády, sůl a pepř, 2 lžičky rajčatového protlaku, 400 g sterilovaných červených fazolí
K podávání: 2 rajčata (nakrájená), 2 lžíce čerstvého koriandru, kukuřičné tortilly
Postup:
1. Olej rozpalte na středním plameni, vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut opékejte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte papriku, chilli, česnek, sušenou papriku a kmín. Smažte dalších pět minut, pak ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a důkladně ho osmahněte. Postupně by se mělo rozpadat z větších hrudek na úplně malé kousky. Dbejte na to, aby se opeklo všechno a ze všech stran.
2. Vývar přelijte do pánve. Přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Důkladně zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte. Nakonec přisypte slité a okapané fazole. Znovu přiveďte k varu a ještě krátce povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Podle potřeby dokořeňte solí a pepřem.
Podávejte v kukuřičných tortillách ozdobené rajčaty a koriandrem. Zdroj receptu a obrázku k receptu: www. apetitonline. cz
PRAKTICKÉ RADY
Druh papričky
Stupeň pálivosti [SHU]
Jalapeño
5 000
Chipotle
7 500
Serrano
20 000
Cayenne
.