POPIS
Široké rýžové nudle někdy také zvané vietnamské nudle nebo nudle Pho jsou součástí tradiční vietnamské polévky Phở. Rýžové nudle o šířce 1 mm, mají bílou barvu. Jsou vyrobeny z 90 % rýžové mouky, a tudíž jsou bezvaječné a neobsahují lepek. Příprava je velmi rychlá. Široké rýžové nudle jsou základem asijské kuchyně. Můžete je používat do polévek, ale také jako přílohu k masu nebo zelenině, skvělé jsou také osmažené na oleji do křupava ve wok pánvi.
SPECIFIKACE
Složení: 90 % rýžová mouka, 10 % voda
Hmotnost: 375 g
NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY
(Údaje pro 100 gramů)
Kalorie: 1514 kJ / 356 kcal
Tuky: 0,8 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3 g
Sacharidy: 80 g z toho cukry: < 0,5 g
Bílkoviny: 7 g
Soli: 0,05 g
*Fotografie je pouze ilustrační. Odebíráme široké rýžové nudle od více výrobců, abychom vám zajistili vždy nejpříznivější cenu. Můžete tedy obdržet výrobek v jiném obalu. Složení se nemění, máme nyní balení 375 g nebo 400 g, cena je pro obě hmotnosti stejná.
PRAKTICKÉ RADY
Spotřebujte před datem uvedeným na obale.
Rýžové nudle zalijte vroucí vodou a nechte 3 - 5 minut odpočinout přikryté pokličkou nebo talířem. Potom slijte. Podávejte jako přílohu k asijským pokrmům (k masu, zelenině, kari), použijte do polévek nebo osmahněte na oleji ve wok pánvi s dalšími ingrediencemi.
RÝŽOVÁ MOUKA A JEJÍ VLIV NA ZDRAVÍ
Rýžová mouka má zajímavou chuť, je lehce stravitelná a vyvolává pocit nasycení. Její velkou výhodou je, že neobsahuje lepek, a tak je vhodná i pro celiaky a při bezlepkové dietě. Používá se na přípravu bezlepkového pečiva, sušenek, sladkých dezertů (i nepečených), dortů, buchet, nudlí, na zahušťování omáček. Můžete ji kombinovat s dalšími druhy mouky. Výsledné těsto z rýžové mouky je pevné, ale není tak pružné jako z pšeničné mouky. Rýžová mouka zvyšuje objem a pojivost (bezlepkových) směsí.
Rýžová mouka neobsahuje žádné tuky. Obsahuje bílkoviny, škroby, malé množství sodíku. Zejména v celozrnné rýžové mouce je zastoupena poměrně hodně kyselina listová, vitaminy řady B hlavně, draslík, fosfor a v menším množství hořčík, zinek a vápník. Rýžová mouka má příznivý vliv na trávení a pomáhá při průjmech, díky nízkému obsahu sodíku je vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem. Tato rýže navíc neobsahuje cholesterol a je v ní hodně vlákniny, proto je ideální pro osoby s onemocněním srdce a oběhového systému. Pomáhá při dně a artritidě a snižuje překyselení organismu.
VIETNAMSKÁ POLÉVKA S HOVĚZÍM MASEM, RÝŽOVÝMI NUDLEMI A JARNÍ CIBULKOU
Ingredience:250 g masa na hovězí vývar (žebra nebo oháňka, morková kost), 400 g hovězího masa do polévky (falešná svíčková), 3 hvězdy badyánu (na 1 l vývaru 1 kus), 2 kusy kardamomu černého, 20 kuliček celého černého pepře, 2 hřebíčky, 2 svitky celé skořice, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 50 g zázvoru, 15 g soli, 50 cukru, 1 lžíce rybí omáčky
Vložka do polévky:1 červená cibule, 50 g klíčků mungo, 2 jarní cibulky, 4 malé chilli papričky, 50 g širokých rýžových nudlí Pho, 1 limeta, vietnamské bylinky: 4 listy mexického koriandru, snítka koriandru, snítka perily červené, snítka perily zelené, vietnamská bazalka
Postup:1. Maso do polévky očistěte a uložte do mrazáku, aby se vám potom lépe krájelo na tenké plátky.
2. Hovězí maso na vývar a morkovou kost, omytou a překrojenou cibuli na 1/2 (může být i se slupkou), badyán,….