POPIS
Salsa Chipotle je vyrobena z rajčat a uzených chilli papriček Chipotle, které jsou velmi oblíbené pro svou mírnou pálivost a kouřový nádech Hmotnost balení je 460 g Jedná se o pikantní omáčku, která se používá hojně v mexické kuchyni pro dochucování pálivých pokrmů a při namáčení tortill nebo různých chipsů
TIP: Smíchejte salsu, s nasekaným česnekem, cibulí, kostičkami žlutého melounu, chilli papričkou, čerstvým koriandrem, přidejte limetkovou šťávu, sůl, pepř Tuto svěží salsu podávejte k mexickým pokrmům
SPECIFIKACE
Složení: drcená rajčata, chilli papričky Chipotle v nálevu 8 % (voda, chilli papričky Chipotle, rajčatový protlak, ocet, sůl, cibule, papriky, cukr, sójový olej, koření), sůl, cibule
Alergeny: Obsahuje sóju
Stupeň pálivosti:
Hmotnost: 460 g
Země původu: Mexiko
Vhodné k: namáčení tortill, chipsů, nachos
NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY
(Údaje pro 100 g)
Kalorie: 84 kJ / 20 kcal
Tuky: 0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 5 g z toho cukry: 5 g
Bílkoviny: 0 g
Soli: 2,2 g
PRAKTICKÉ RADY
Spotřebujte před datem uvedeným na obale Před použitím dobře protřepejte Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 dnů
SALSA
Salsa je pikantní omáčka, která se připravuje z rajčat, chilli papriček (podle typu chilli papričky dosáhnete požadované pálivosti) a koření Salsa se používá zejména v mexické kuchyni pro dochucování pokrmů a na na namáčení tortill či různých chipsů
Salsu můžete připravit z čerstvých rajčat nebo z vařených či konzervovaných rajčat Salsa z čerstvých rajčat se nazývá salsa curdo, která se používá k namáčení nachos (kukuřičná tortilla pokrytá rozteklým sýrem) Podle barvy se pak rozlišuje ještě salsa verde (zelená, z nezralých rajčat) a salsa roja (červená, ze zralých rajčat) Známá je také salsa z čerstvých rajčat a avokáda, která se nazývá guacamole
NACHOS SE SALSOU
40 jemně solených tortillových lupínků, 200 g čedaru (strouhaného nahrubo), 100 g nakládaných jalapeños, salsa, koriandrové lístky na ozdobu
Postup:1 Troubu předehřejte na 190 °C Rozložte lupínky na plech s pečicím papírem Na každý dejte trochu čedaru a kolečko jalapeño papričky Dejte péct na 5 – 10 minut, až se sýr rozpustí
2 Na každou jednohubku dejte trochu salsy a ozdobte čerstvým koriandremZdroj receptu a obrázku k receptu: www apetitonlinecz
RECEPT NA MEXICKÉ KUKUŘIČNÉ PLACKY A DOMÁCÍ SALSU
80 g kukuřičné mouky (jako na polentu), 80 g hladké mouky, ½ lžičky soli, 2 lžičky krupicového cukru, 1 lžičku jedlé sody, 1 velké vejce, 4 lžíce podmáslí nebo jogurtu, 1–2 lžičky mléka, 25 g másla, rozpuštěného a vychladlého, olej nebo máslo na vymazání pánve, 200 g čerstvého ostrého sýra typu feta, balkánského sýra nebo brynzyNa salsu: 3 červené papriky, rozpůlené a zbavené jádřinců, 1–2 čerstvé chilli papričky, 1 velkou cibuli, nakrájenou na silné plátky, 2–3 lžíce olivového oleje + na potírání, 1–2 lžičky octa balsamico, 1 lžičku nasekaného čerstvého koriandru a/nebo máty, špetku mletého římského kmínu, ½ lžičky sladké mleté papriky
Postup: