POPIS
Salsa Ranchera je autentická mexická salsa s mírnou pálivostí, která se používá v mexické kuchyni a pro dochucování pokrmů. Jejím základem jsou rajčata, chilli papričky Jalapeno, sůl, koření atd. Hmotnost balení je 250 g. Tuto salsu použijete při pro dochucování pálivých pokrmů nebo při namáčení tortill a různých chipsů.
TIP: Smíchejte salsu, s nasekaným česnekem, cibulí, kostičkami žlutého melounu, chilli papričkou, čerstvým koriandrem, přidejte limetkovou šťávu, sůl, pepř. Tuto svěží salsu podávejte k mexickým pokrmům.
SPECIFIKACE
Složení: rajčata, chilli papričky Jalapenos, voda, cibule, látka zvýrazňující chuť a vůni E621, sůl, papričky pasilla, koření
Stupeň pálivosti:
Hmotnost: 250 g
Země původu: Mexiko
Vhodné k: dochucování a doostření pokrmů, namáčení tortill, chipsů, nachos, příprava pálivých jídel
NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY
(Údaje pro 100 g)
Kalorie: 102 kJ / 24 kcal
Tuky: 0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 6 g z toho cukry: 0 g
Bílkoviny: 1 g
Soli: 1 g
PRAKTICKÉ RADY
Spotřebujte před datem uvedeným na obale. Skladujte na suchém a chladném místě.
SALSA
Salsa je pikantní omáčka, která se připravuje z rajčat, chilli papriček (podle typu chilli papričky dosáhnete požadované pálivosti) a koření. Salsa se používá zejména v mexické kuchyni pro dochucování pokrmů a na na namáčení tortill či různých chipsů.
Salsu můžete připravit z čerstvých rajčat nebo z vařených či konzervovaných rajčat. Salsa z čerstvých rajčat se nazývá salsa curdo, která se používá k namáčení nachos (kukuřičná tortilla pokrytá rozteklým sýrem). Podle barvy se pak rozlišuje ještě salsa verde (zelená, z nezralých rajčat) a salsa roja (červená, ze zralých rajčat). Známá je také salsa z čerstvých rajčat a avokáda, která se nazývá guacamole.
NACHOS SE SALSOU
40 jemně solených tortillových lupínků, 200 g čedaru (strouhaného nahrubo), 100 g nakládaných jalapeños, salsa, koriandrové lístky na ozdobu
Postup:1. Troubu předehřejte na 190 °C. Rozložte lupínky na plech s pečicím papírem. Na každý dejte trochu čedaru a kolečko jalapeño papričky. Dejte péct na 5 – 10 minut, až se sýr rozpustí.
2. Na každou jednohubku dejte trochu salsy a ozdobte čerstvým koriandrem. Zdroj receptu a obrázku k receptu: www. apetitonline. cz
RECEPT NA MEXICKÉ KUKUŘIČNÉ PLACKY A DOMÁCÍ SALSU
80 g kukuřičné mouky (jako na polentu), 80 g hladké mouky, ½ lžičky soli, 2 lžičky krupicového cukru, 1 lžičku jedlé sody, 1 velké vejce, 4 lžíce podmáslí nebo jogurtu, 1–2 lžičky mléka, 25 g másla, rozpuštěného a vychladlého, olej nebo máslo na vymazání pánve, 200 g čerstvého ostrého sýra typu feta, balkánského sýra nebo brynzyNa salsu: 3 červené papriky, rozpůlené a zbavené jádřinců, 1–2 čerstvé chilli papričky, 1 velkou cibuli, nakrájenou na silné plátky, 2–3 lžíce olivového oleje + na potírání, 1–2 lžičky octa balsamico, 1 lžičku nasekaného čerstvého koriandru a/nebo máty, špetku mletého římského kmínu, ½ lžičky sladké mleté papriky
Postup:1. Rozehřejte gril v troubě a plech vyložte alobalem. Slupkou vzhůru na něj poklaďte papriky a chilli papričky a grilujte, dokud na paprikách nezačnou naskakovat černé puchýřky. V misce je přetáhněte fólií nebo přikryjte pokličkou, aby se zapařily. Ogrilujte i cibuli.